Wat is een opdrachtovereenkomst?
Let op
Deze overeenkomst biedt geen garantie dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Uiteindelijk wordt er naar de feitelijke situatie gekeken.
Heb ik een opdrachtovereenkomst nodig?
Wat regel je met een opdrachtovereenkomst?
- het type werk dat de opdrachtnemer zal verrichten;
- de duur van de opdrachtovereenkomst;
- het uurloon of een vastgesteld bedrag voor de gehele opdracht;
- het al dan niet van toepassing zijn van algemene voorwaarden;
- een onkostenvergoeding;
- eventueel een geheimhoudingsverplichting;
- hoe het zit met intellectuele eigendomsrechten.
Wat is het verschil tussen een opdrachtovereenkomst en een arbeidsovereenkomst?
Tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bestaat deze gezagsverhouding niet en dus bestaat er een grotere zelfstandigheid bij een opdrachtnemer dan bij een werknemer. Een opdrachtgever mag alleen maar aanwijzingen geven over het resultaat dat de opdrachtnemer moet bereiken. De opdrachtgever heeft een fiscaal voordeel ten opzichte van de werkgever. Bij een arbeidsovereenkomst is de werkgever namelijk verplicht loonbelasting en premies in te houden. Deze verplichting heeft een opdrachtgever niet bij een opdrachtovereenkomst. De feitelijke situatie bepaalt of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht. Wordt aan alle elementen van een arbeidsovereenkomst voldaan, dan is er automatisch sprake van een arbeidsovereenkomst. Dat geldt ook als beide partijen liever een overeenkomst van opdracht af willen spreken. Twijfel je over een specifiek situatie, neem dan contact op met onze partner Van Hall Arbeidsrecht.
Is er sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, dan is een arbeidsovereenkomst nodig. Is deze verhouding er niet, zoals bij het inhuren van een bedrijf of freelancer voor een eenmalige klus, dan kun je beter een opdrachtovereenkomst gebruiken.
Wat houdt een opdrachtovereenkomst voor bepaalde tijd in?
Is de opdrachtovereenkomst geschikt voor freelancers?
Het kan echter voorkomen dat een samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer in de praktijk neerkomt op een arbeidsovereenkomst, terwijl er op papier een opdrachtovereenkomst is gesloten. Een voorbeeld is iemand die elke week opnieuw dezelfde uren werkt met een opdrachtgever die precies bepaalt hoe en wanneer bepaald werk moet worden gedaan. In dergelijke gevallen is het voor een freelancer voordeliger om de samenwerking als arbeidsovereenkomst aan te merken. Wegens ontslagbescherming zal de werkgever de samenwerking dan niet zomaar kunnen beëindigen, waardoor je als werknemer een stuk zekerder bent van je inkomen. Daarnaast ben je als werknemer zeker van loon in geval van ziekte, terwijl je als opdrachtnemer buiten de omroepperiode geen loon ontvangt.
Als je als freelancer al een opdrachtovereenkomst hebt gesloten met de opdrachtgever, is het verstandig om te kijken of er in de praktijk niet toch sprake van een arbeidsovereenkomst is. Als dit het geval is kan de freelancer naar de rechter stappen, die moet beoordelen of de gesloten opdrachtovereenkomst als een arbeidsovereenkomst beschouwd moet worden. Op die manier kan de opdrachtnemer recht krijgen op dezelfde bescherming als een werknemer met een arbeidscontract.
Is het mogelijk om een opdrachtovereenkomst vroegtijdig op te zeggen?
Vaak is in de opdrachtovereenkomst zelf opgenomen of, en onder welke voorwaarden je de opdracht vroegtijdig kan opzeggen, lees deze dus altijd goed door. Volgens de wet kan een particulier opdrachtgever de opdracht altijd opzeggen. Een professionele opdrachtgever (zoals een gemeente of een waterschap) mag dit ook, tenzij in de overeenkomst expliciet staat dat hij deze mogelijkheid niet heeft. Een opdrachtgever zal wel rekening moeten houden met een opzegtermijn in het geval dat deze in de overeenkomst staat.
Opzeggen is een stuk lastiger voor de opdrachtnemer. Dat kan sowieso niet indien het een overeenkomst voor bepaalde tijd betreft. Als niet is afgesproken wanneer de samenwerking eindigt, heeft de opdrachtnemer wel een mogelijkheid. Hij moet dan bewijzen dat er een gewichtige reden is om de samenwerking op te zeggen. Een voorbeeld van een gewichtige reden is dat vaststaat dat de opdrachtgever niet te vertrouwen is. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat die voorgelogen wordt door zijn cliënt.
Als een van de partijen de overeenkomst vroegtijdig opzegt, is de opdrachtgever verplicht loon te betalen aan de opdrachtnemer. Bij een afgesproken uurloon krijgt de opdrachtnemer betaald voor de uren die hij reeds heeft gewerkt. Als het loon is gekoppeld aan het eindresultaat, zal de opdrachtnemer een redelijk deel van dit loon krijgen, afhankelijk van het werk dat al gedaan is. Een particuliere opdrachtgever kan altijd vroegtijdig opzeggen en loopt dan ook nooit het risico om hiervoor een schadevergoeding te betalen. Voor een professionele opdrachtgever is dit in zeldzame gevallen wel mogelijk. Het vroegtijdig opzeggen moet dan zeer onredelijke gevolgen voor de opdrachtnemer hebben en een rechter beoordeelt per geval apart of hier sprake van is.
Is een concurrentie- of relatiebeding toegestaan in een opdrachtovereenkomst?
De meest gestelde vragen over een opdrachtovereenkomst
Moet een samenwerking worden gezien als een overeenkomst van opdracht of als een arbeidsovereenkomst? Lees ... lees meer
Hier een stukje juridisch advies over de overeenkomst van opdracht met betrekking tot freelancers. Want het... lees meer
Bij een opdrachtovereenkomst komen opdrachtgever en opdrachtnemer, zoals bijvoorbeeld een freelancer of een... lees meer
Lees hier wanneer een concurrentiebeding kan worden opgenomen in een overeenkomst van opdracht. lees meer
Een opdrachtgever mag een opdracht voortijdig beëindigen, tenzij partijen daarover in de overeenkomst ander... lees meer
Bij een arbeidsovereenkomst is er altijd sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, bij... lees meer
Wie gingen je voor?
VraagHugo is echt een 'game changer'. Ik heb meteen het abonnement genomen.
VraagHugo bespaart ons bedrijf veel onnodige kosten en tijd. Bovendien is alles juridisch gecheckt en op maat. Ideaal!
Via een bekende kwam ik bij Hugo Service terecht om de AVG te regelen. Na een superfijne intake werd alles besproken wat nodig was. Binnen 1 dag ontving ik een overzicht met alles wat er moest gebeuren, in een fijne presentatievorm. Daarna ontving ik heel snel alle benodigde documenten en een checklist. Beter kan niet!